Followers

”Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yg memberi peringatan.”

-Imam Hasan Al-Basr

12/01/2022

PRU15

Kempen PRU giat dijalankan di seluruh negara. Aku dengar dari video tiktok/ youtube sembang2 kencang mereka. Perbualan aku dengan Suami pun asyik berkisarkan politik, bertukar pendapat, kritik mengkritik but we're on the same ship #undiadalahrahsia. But I tried to be neutral and rational as much as my brain can haha.

19/11/2022

Hari yang ditunggu-tunggu tiba. Aku pergi mengundi selepas Zohor dan terus shoot ke office lepas tu sebab aku bertugas di Bilik Gerakan Negeri untuk PRU.

Bermula jam 8pm, kami mula menghubungi ARO2 di daerah untuk bertanya 'khabar'. Fokus kami adalah untuk DUN Perak. Tapi sampai pukul 10pm masih ada ARO yang belum terima peti undi, masih tiada keputusan rasmi. Big bosses dah datang memeriahkan suasana BGN. Dapat la pow bos starbucks untuk melayan ngantuk tunggu keputusan final.

Menjelang tengah malam, satu2 keputusan kami perolehi. Memang sengitt! Kejap yang ni mendahului kejap yang ni memotong. Berdebar! Tapi aku terima je siapa pun yang akan jadi kerajaan. We serve government of the day.

Dalam pukul 3am kami wrap up. Dipihak kami dah tau keputusan cuma belum diumumkan secara rasmi. 

Pasca PRU

Group2 whatsapp berdesup dengan pelbagai perkhabaran dan perspektif masing2. PRU kali ni memang 'panas'. Masing2 menegakkan ideologi tersendiri, ada yang ekstremis, ada yang liberal, ada yang tiada asas, ada yang ibarat mengetuk tin kosong.

Penat baca ulasan dan video para netizen, ada juga yang menakutkan. Fitnah berleluasa, tuduh menuduh bagai tidak takut pada dosa. Yang melebih-melebih adalah rakyat di bawah, ada yang bertaruh untuk bogel di lebuhraya kalau parti lawan menang. Apa benda la kau ni.

Kau lantang nak bersuara nak memartabatkan agama kau, bangsa kau tapi perangai kau tak mencerminkan pun agama yang kau anuti tu. Terpekik terlolong sana sini, bangkitkan isu sensitif, tak menghormati manusia lain.

Berlawan la cara beradab. Hormati pemilihan rakyat dan keputusan raja-raja. Tak perlu la nak panaskan lagi isu. Takde ada parti yang suci murni, masing2 ada sisi gelap masing2. Jangan tunjukkan sangat ketamakan dan gila kuasa. 

Be open minded and be open to criticism, respect others opinion. Everyone can give their opinion but none is true or wrong, because we have our own perspective. Kita hidup dalam negara yang dihuni pelbagai bangsa, we need each others. Togetherness is the key for a better nation. 

Dah dah la tu, ni bergaduh sampai terputus silaturahim. Nauzubillahminzalik. Sekarang ni fokus pada nak memulihkan ekonomi negara. Once ekonomi dah pulih, inshaAllah sejahtera la hidup semua. Harga barang turun, keperluan makanan mengcukupi, jenayah berkurangan, investors masuk Malaysia, peluang perkerjaan meningkat, masa depan anak bangsa terbela. Itu yang kita nak. Bukan tuduh menuduh, buruk memburuk satu sama lain.

Hak masing2 akan terbela, inshaAllah. Negara kita ada undang2 dan semua terjadi atas izin Allah swt. Yang terpekik terlolong ni la yang kadang2 bangun tidur pukul 12pm, melepak sampai 3 pagi, baca berita tapi headlines je then terus melatah. Sebarkan berita palsu padahal tu cerita zaman Jepun dulu.

Kau nak nasib kau terbela tapi kau sendiri taknak ubah hidup kau. Kau harapkan semua benda disuap masuk ke dalam mulut kau, kalau boleh kunyahkan sekali. Sebelum nak ubah negara, ubah diri dulu. Every effort counts. 

Lupakanlah apa yang dah terjadi, marilah bersatu hati untuk membentuk negara yang harmoni.

2 comments:

  1. politik tak gaduh tak fitnah, tak rock la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha gaduh besttt! Gaduh dengan fakta melalut tu yang mehhhh.

      Delete

Thank you for your time reading my experiences and thoughts.

If you have any inquiries that need urgent reply, kindly email to nadiaroslan261@gmail.com

Awesome!